donderdag 19 januari 2023

 

Jan 15  20 tweets  5 min read
@JohnLeePettim1 schrijft:
Als mijnwerker heb ik 40 jaar in mijnen over de hele wereld gewerkt. Goud, platina, koper, kolen, lood, zink, olie en zout. Ik ga u iets vertellen, let op: in naam van 'Groene Energie' gaan wij de aarde vernietigen. Volg dit draadje, ik leg het u uit.
[Dit draadje is geschreven door @JohnLeePettim13 en op mijn tijdlijn gekomen via @SharesTheTruth. Omdat de boodschap zo belangrijk is en ik weet dat mensen liefst in hun eigen taal geïnformeerd worden, heb ik het vertaald. Nog 16 tweets te gaan⬇️] 
MiningWatch Canada schat dat "[Drie] miljard ton gedolven metalen en mineralen nodig zullen zijn om de energietransitie te voeden" - een "enorme" toename, vooral voor zes kritieke mineralen: lithium, grafiet, koper, kobalt, nikkel en zeldzame aardmineralen. 
In de komende 30 jaar zullen 7,5 miljard mensen meer mineralen verbruiken dan in de afgelopen 70.000 jaar of 500 generaties. Dat is meer dan alle 108 miljard mensen die ooit op aarde hebben rondgelopen. 
Mijnbouw vereist de winning van vaste ertsen, vaak na verwijdering van grote hoeveelheden bovenliggend gesteente. Dan moet het erts worden verwerkt, wat een enorme berg afval oplevert - zo'n 100 miljard ton per jaar - meer dan enige andere door de mens veroorzaakte afvalstroom. 
De zuivering van slechts één ton 'rare earths' vergt minstens 200 m3 water, dat aan het einde van het proces is vervuild met zuren en zware metalen. Even om duidelijk te maken hoeveel vernietiging en energie gepaard gaat met de winning van deze essentiële metalen: 
8.500 kg gezuiverd gesteente om 1 kg vanadium te produceren
16.000 kg erts voor 1 kg cerium
50,000 kg gesteente voor 1 kg gallium
1.200.000 kg erts voor 1 kg lutetium.
Ook voor andere metalen zijn duizelingwekkende hoeveelheden erts nodig. 
Naar verwachting zal de vraag naar germanium tegen 2035 zijn verdubbeld, die naar tantaal x 4 en naar palladium x 5. De markt voor scandium kan zelfs 9 x toenemen, en die voor kobalt met een factor 24 (Marscheider-Wiedemann 'Raw Materials for Emerging Technologies 2016’). 
De potentiële vraag naar zeldzame metalen is exponentieel. We verbruiken al meer dan twee miljard ton metalen per jaar - dat is gelijk aan meer dan 500 Eiffeltorens per dag. 
Niets aan mijnbouw is geraffineerd: het is het vergruizen van gesteente, dat dan [wordt 'gewassen'] in een chemisch brouwsel van reagentia zoals zwavelzuur en salpeterzuur, een zeer lang en repetitief proces, om een rare-earth concentraat van bijna 100% zuiverheid te verkrijgen. 
Terwijl zeldzame metalen alomtegenwoordig zijn geworden in groene en digitale technologieën, heeft het uiterst giftige slib dat ze produceren het water, de bodem, de atmosfeer en de vlammen van hoogovens vervuild. 
Denkt u dat zonnepanelen "Groen" zijn? Denk dan nog eens na. Er is niets groen aan zonnepanelen. Wist u dat we bossen kappen, niet voor de plaatsing van de panelen, maar voor het hout dat nodig is om de panelen te produceren? Geloof je me niet? Lees dit: hiddenhistorycenter.org/wp-content/upl…
Ik heb de vernietiging van bergen, meren en ongerepte waterwegen gezien, allemaal in naam van #GreenEnergy. Volgens een recent rapport van het Blacksmith Institute is de mijnindustrie de op één na meest vervuilende industrie ter wereld. Binnenkort # 1, Waarom? Groene energie. 
Groene technologieën vereisen het gebruik van zeldzame mineralen waarvan de winning allesbehalve schoon is. Lozingen van zware metalen, zure regen en vervuilde waterbronnen - het grenst aan een milieuramp. Kortom, schone energie is een vuile zaak. 
Windturbines slurpen meer grondstoffen dan eerdere technologieën: voor een equivalent geïnstalleerd vermogen hebben zon- en windinstallaties tot 15 keer meer beton, 90 keer meer aluminium en 50 keer meer ijzer, koper en glas nodig dan fossiele brandstoffen of kernenergie. 
Denk aan China. 1/5 van China haar landbouwgrond is vervuild door mijnbouw en industrie. De winning van materialen vereist voor hernieuwbare energie treft in potentie 50 miljoen vierkante kilometer, 37% van het land op aarde (zonder Antarctica). Stel je nu dat getal voor x 10. 
Als u tot hier bent gekomen en nog steeds gelooft dat hernieuwbare energie schoon en groen is, dan heb ik nog een brug in de aanbieding. We dachten ons te bevrijden van de tekorten, spanningen en crises veroorzaakt door onze honger naar olie en kolen. 
In plaats daarvan vervangen we deze door een tijdperk van nieuwe en ongekende tekorten, spanningen en crises.

[Nogmaals: bovenstaande draad is origineel in het Engels geschreven door gepensioneerd mijnwerker @JohnLeePettim13. I assume you don't mind, John. And thank you.] 
@mentions, if you're reading this, let me please first apologise that I got your handle wrong in the first tweet of the thread. Fortunately, I credited you twice more further along and managed to get it right those times. I hope you can forgive me. ⬇️ 
That aside, thank you for an excellent and very important thread. It's been online in Dutch for an hour or so now and is already finding a lot of traction among Dutch and Belgian readers. I hope they all follow you. Kind regards,
Robin 

1 opmerking:

sparks1956 zei

https://www.theguardian.com/environment/2012/aug/07/china-rare-earth-village-pollution