vrijdag 13 januari 2023

Je vijand in de woonkamer


Rebecca uit Nigeria houdt haar huwelijksbijbel vast.
 
Stel je voor: je wordt midden in de nacht wakker en je grootste vijand zit in de woonkamer... Wat doe je? Dit overkwam Sabina.

Je vijand in de woonkamer
Het is 1944, midden in de oorlog. Sabina Wurmbrand wordt wakker gemaakt door haar man. 
Als ze hoort wat Richard haar te vertellen heeft, verstijft ze. De
moordenaar van haar Joodse familie zit in haar woonkamer.

Even zit ze stil. Dan staat ze op, loopt langs haar man de woonkamer in en blijft staan voor de man met bloed aan zijn handen. Hij ziet er zenuwachtig uit: wat zal ze doen? Dan heft ze haar armen op… en slaat ze om hem heen. Vervolgens kust ze zijn wangen en samen huilen ze.

Hoe? Hoe kan ze de man die opschepte over het ombrengen van haar familie in haar armen sluiten?

Rebecca's dorp werd totaal verwoest.

Sabina slaat haar armen om de moordenaar van haar familie heen.
Op de proef gesteld
Nog maar een paar jaar geleden had Sabina in boosheid tegen haar man geroepen: "Ik sterf liever dan dat ik jou christen zie worden," maar toch verlangt ze steeds meer naar de God waarin haar man was gaan geloven. Op een avond neemt ze een besluit: "Ik ga direct naar het huis van de dominee en ik zal ervoor zorgen dat hij me doopt."

De jaren daarop wordt Sabina's geloof flink op de proef gesteld: in 1939 neemt de Duitsgezinde en antisemitische IJzeren Garde het heft in handen in Roemenië en alles verandert. Sabina's familie die Joods wordt tijdens de vreselijke genocide in Transnistrië allemaal vermoord. Toch blijft ze trouw aan God.

Vergeving
Als Sabina jaren later oog in oog komt te staan met de soldaat die bij deze genocide aanwezig was, weet Sabina wat haar te doen staat. "De kern van het Evangelie is vergeving," vertelt ze. "Christus heeft mij vergeven. Hij kan jou vergeven als je het vraagt."

Om over na te denken:
Wees eens een minuut stil. Welke personen komen er in je op als het gaat om vergeving? Kun je hen bij God brengen? Durf je samen met God deze persoon te vergeven?
Video over Rebecca
Bekijk de gratis film Sabina
Het levensverhaal van Sabina is op bijzondere wijze verfilmd. SDOK biedt je deze film gratis aan! Een film over bijbelse liefde en vergeving met een verhaal dat miljoenen mensen over de hele wereld heeft geïnspireerd.
Speelduur: 115 minuten I Kijkwijzer: vanaf 12 jaar

We hopen dat deze film van SDOK je inspireert en aanmoedigt om – net als Sabina – het radicale, ontzettend moeilijke maar ook genezende pad van vergeving in te slaan.

Wil je eerst meer weten? Bekijk de trailer.
 
 
 
Facebook
 
Youtube
 
Instagram
 
Website
SDOK, Postbus 705, 4200 AS Gorinchem, The Netherlands

 

Geen opmerkingen: